Çift Taraflı (Bilateral) İşitmenin Önemi
İşitme cihazları, duyma ve anlama güçlüğü çeken kişilerin bu sorununu mümkün olabilecek şekilde en az düzeye indirgemeye yarayan araçlardır. Özellikle çift taraflı işitme kaybı yaşayan kişiler iletişim problemleri dışında sosyal hayattan izole olma, akademik ve iş başarısının düşmesi gibi birçok alanda olumsuz etkilenirler. İşitme Kaybını gidermek için birkaç çeşit işitme cihazı vardır. Kişilerin her iki kulağında da işitme kaybı varsa iki tarafa da cihaz kullanmak önemlidir. Genellikle çift taraflı işitme kaybı olan kişiler işitme uzmanlarından çift taraflı cihaz kullanmaları gerektiği bilgisini aldıklarında büyük bir endişeye kapılırlar. Tek taraflı işitme cihazı ile de fayda göreceklerini düşünürler fakat beynimiz çift taraflı çalışır, sesleri beyin seviyesinde anlamlandırmak için çift taraflı cihaz kullanmak gerekir. Gözdeki görme problemini çift gözlük kullanarak destekliyorsak bu kulaklarımız için de aynı şekilde gerçekleşmektedir.
Çift Taraflı Cihaz Kullanmanın Faydaları Nelerdir?
Çift taraflı işitme cihazı kullanımında kişilerin konuşma seslerini duyma ve konuşmayı anlamlandırmada tek taraflı cihaz kullanan kişilerden daha iyi sonuçlar elde ettikleri yapılan çalışmalar ile kanıtlanmıştır.
Kalabalık ortamlarda veya gürültülü ortamlarda çift taraflı işitme cihazı kullanımı kişilerin konuşmayı anlamalarını kolaylaştırmaktadır. Çift taraflı cihaz kullanıldığı zaman seslerin nereden geldiği daha kolay şekilde tayin edilir. Örn: Sağdan ya da soldan, önden ya da arkadan. Çift taraflı cihaz kullanımında kullanıcılar tek taraflı cihaz kullanan kullanıcılara göre sesleri 360 derece yani daha geniş aralıkta duyarlar.
Çift taraflı işitme kaybı olan kişi çift cihaz kullanmak yerine tek taraflı cihaz kullanmak istiyorsa cihaz kullanmadığı tarafta zamanla işitme ve anlama yeteneğinin azaldığını fark edecektir. Çift cihaz kullanan kulanıcıların iletişimi sürdürmeleri daha kolay olacaktır daha az efor harcayarak tek tarafli cihaz kullanıcılarına kıyasla daha az yorulacaklardır. Bu şekilde iletişimlerine daha rahat şekilde devam edebilirler. Çift taraflı işitme cihazı kullanımında kullanıcılar daha dengeli ses seviyesi sayesinde tek taraflı işitme cihazı kullanan kullanıcılara göre sesleri daha konforlu ve daha kaliteli duyarlar.
Çift Taraflı Cihaz Kullanımında Çınlama Sesi
Çınlamam var şikâyeti ile gelen işitme kayıplı kişilerin çoğu işitme cihazı kullandıklarında çınlamalarının kesildiğini söylerler. Yeni nesil işitme cihazlarında çınlamayı baskılama özelliği mevcuttur. Kişinin iki taraflı işitme kaybı varsa ve tek taraflı işitme cihazı kullanıyorsa cihaz kullandığı tarafta çınlamanın baskılandığını gözlemleyebilir fakat cihaz kullanmadığı tarafta çınlamanın devam etmesi kullanıcıyı rahatsız edecektir.
SGK Çift Taraflı Cihaz İçin Ödeme Yapıyor Mu?
Mevcut düzende ilk defa işitme cihazı kullanacak olan işitme kayıplı kişilerin hastaneye giderek rapor isteminde bulunmaları durumunda devlet ilk olarak tek bir kulak için ödeme yapıyor. Kullanıcı cihaza alıştıktan sonra biz işitme uzmanlarının düzenli takip ve kontrolleri ile kişi cihazdan fayda görüyorsa altı ay sonra diğer kulak için de rapor isteminde bulunabiliyor. Devlet hastaneleri, fakülte hastaneleri ve rapor yazabilen özel hastanelere giderek yeni bir işitme testi yaptırıp diğer kulaklarına da rapor isteminde bulunarak kliniğimize gelip diğer kulağa işitme cihazı için de devlet ödeneğinden yararlanabiliyorlar.