İşitme Kaybının Belirtileri
Sesler net olmadığında sevdiklerinizi anlamak zorlaşır, sohbetler stresli hale gelir. İşitmenin desteklenmediği süre arttıkça beyinin anlama yetisi azalır. Yorgunluk ve keyifsiz bir ruh hali kronik hale gelir.İyi duyduğunuzda hayatta kendinizi güvende hissedeceğiniz iyi bir donanıma sahip olursunuz. Bunun bilincinde olan klinik işitme merkezi uzmanları üstün hizmet vermeye odaklanmıştır.
İşitme kaybının en önemli belirtisi bazı sesleri veya heceleri anlamakta zorluk çekmektir. Örneğin insanların konuştuğunu duyabilirsiniz, fakat söylediklerini anlamayabilirsiniz ya da söylediklerini tekrarlamalarını isteyebilirsiniz. İşitme kaybı yaşayan kişi sesleri boğuk veya mırıldanma olarak algılar.İşitme kaybının bir başka belirtisi de konferanslar, restoranlar ve toplantı salonları gibi kalabalık ve gürültülü ortamlarda konuşulanları anlamakta veya konuşmaları takipte zorluk çekmektir. Bir tiyatroda sahneden uzaksanız yine söylenenleri duymakta zorlanabilirsiniz. Aşağıdaki soruları kendinize sorarak da küçük bir test yapabilirsiniz:
- Çevremdeki insanların genelde mırıldanarak ve alçak sesle konuştuğunu fark ediyorum
- Televizyonun, radyonun ve telefonun sesini açmam ihtiyacı hissediyorum.
- Sadece doğrudan bana bakıldığı zaman kişilerin söylediklerini anlayabiliyorum
- İşten veya okuldan geldikten sonra genelde zihinsel yorgunluk hissediyorum, dinleme ihtiyacı duyuyorum
- Dışarı çıktığım zaman bazen seslerin nereden geldiklerini anlamıyorum
- Konuşmaları, özellikle de yanımda birden fazla kişi varsa konuştuğunda ayırt edemiyorum.
- Gürültülü ortamlarda konuşmaları takip etmekte zorlanıyorum.
- Kendimi genelde gergin, depresif ve yalnız hissediyorum
- Kalabalık, gürültülü ortamlarda arkadaşlarımla buluşmaktan kaçınıyorum.
- İnsanların neler söylediğini hatırlamakta zorluk çekiyorum
- Arkadaşlarım ve ailemin bana söylediklerini tekrarlatma ihtiyacı duyuyorum
Eğer bu belirtilerden ve endişelerden bazıları sizde de varsa yardım almanız gerekir. Tümü işitme kaybıyla bağlantılı olabilir.
İşitme kaybı olan kişinin ev halkı ile ilişkilerin bozulması ile oluşan gerginlik,herhangi bir ortamda sosyal etkinliklere katılmama veya konuşmalara katılmama gibi davranış değişiklikleri de işitme kaybının bir işareti olabilir. İşitme kaybı yaşayan kişi depresyona daha yatkındır. Bu belirtilerden biri siz veya sevdiğiniz birisinde varsa işitme uzmanından destek almanızı tavsiye ediyoruz. Klinik İşitme Merkezi’nde işitme seviyesinin durumunu ölçebilecek tüm muayene ve testler yapılmaktadır.
İşitme kaybı işitme testi ile belirlenir ve bu test bir odyolog veya odyometrist ile yapılan yaklaşık yarım saat süren basit bir testtir. Klinik İşitme Merkezi’nde ilk randevunuzdan itibaren sürecin her adımını rahat tamamlamanıza yardımcı oluyoruz. –
İşitme kaybı belirtlerini sevdiğiniz birinde fark ediyor olabilirsiniz. Söz konusu ebeveynler olduğunda bunukabul etmek ve tedavi için adım atmasını sağlamak zor olabilir. Hazırladığımız basit öneriler size yardımcı olabilir.