İşitme Kaybı Dereceleri
Bir işitme kaybı, hafif, orta, şiddetli ve ileri derece arasında değişen şiddeti ile tanımlanır. Ek olarak bu kaybın, bir veya iki kulağı etkileyip etkilemediği,doğumda mevcut mu yoksa daha sonraki bir zamanda mı oluştuğu dikkate alınır.
İşitme testi ile sesleri ne seviyede işitebildiğiniz ölçülür. Klinik işitme merkezi uzmanı sizin veya işitme veya çocuğunuzun işitmesini değerlendirmek için tüm testleri yapacaktır. İşitme testlerini sonuçları bir belgeye kayıt edilir ve bu belgenin adı odyogramdır.Bold kısım işitme testi sayfasına gider
İşitme düzeyinizin ölçülmesi, sizin veya çocuğunuzun yaşadığı işitme sorununun türünün tespit edilmesine yardımcı olur ve işitme sağlığı uzmanının en iyi tedavi seçeneklerini önermesine yardım eder.
İşitme kaybı desibel işitme düzeyi (veya dBHL) olarak ölçülür.
- Normal işitme
20 dBHL’ye kadar düşük sesleri işitebilirsiniz. - Hafif işitme kaybı
İşitme kaybı 25 – 39 dBHL arasındadır.
Gürültülü ortamlarda konuşulanları takip etmekte zorluk çekersiniz. S ve ş harfi içeren sözcüklerin sonundaki sessiz harfleri işitmek daha zordur. - Orta dereceli işitme kaybı
İşitme kaybı 40 – 69 dBHL arasındadır.
Normal bir ses düzeyi ile konuşan bir kişinin konuşmasının sesini duyabilirsiniz, ancak onun söylediklerini anlamakta zorluk çekebilirsiniz. Bir cümle içindeki sesli harfleri duyabilir, sessiz harfleri duyamayabilirsiniz. Bu durum bir cümleyi anlamayı neredeyse imkansız kılar. Tekrarlanmasını isteyebilir veya daha yüksek ses ile konuşulmasına ihtiyaç duyabilirsiniz.Bu tür işitme kaybında işitme cihazı olmadan konuşulanları takip etmekte özellikle arka plan gürültüsünün olduğu ortamlarda oldukça zordur.
- İleri düzeyde işitme kaybı
İşitme kaybı 70 – 89 dBHL arasındadır.Normal bir ses düzeyi ile konuşan bir kişinin konuşmasını çok az duyabilir veya hiç duyamayabilirsiniz. Sadece bazı yüksek sesleri duyabilirsiniz. Bir ambulans sireni veya sert kapanan kapı gibi çok yüksek sesler sizi normal işitme duyusuna sahip bir kişide olduğu gibi dikkatinizi çekmez. Bu tip işitme kayıplarında güçlü ve gelişmiş bir teknolojiye sahip işitme cihazından destek alınır. - Ağır işitme kaybı
İşitme kaybı 90 dBHL’den başlar.Konuşulanları duyamazsınız (sadece çok yüksek sesleri duyabilirsiniz) ve sadece en yüksek perdedeki seslerin titreşimlerini hissedebilirsiniz. Bu kişiler daha çok dudak okuma ve/veya işaret dili iletişimde kalmaya çalışır. İşitme cihazları veya kişinin durumuna göre implantlardan destek alınır.
Ülkemiz nüfusunun yüzde 50’sinden fazlası ne yazık ki hiç işitme testi yaptırmamış kişilerden oluşur. Son yıllarda devletin zorunlu kılması ile hemen her yeni doğan bebek işitme taramasından geçiyor, doğuştan işitme kaybı var ise belirlenebiliyor.İşitme kaybında erken teşhis çok önemlidir. Bu kaybın ilerlememesi ve işitme cihazı ile desteklenmesi çocuğun/ kişinin öğrenme, bilişsel, konuşma yeteneklerinin normal şekilde gelişmesini sağlar. Düzenli olarak yaptırılması tavsiye edilen işitme testleri gelecek yıllarda oluşabilecek kayıpların da önlenmesine olanak sağlar.
Klinik işitme merkezinde bulabileceğiniz Phonak işitme cihazları tüm işitme kaybı derecelerinde işitmenizi destekleyebilirken bazı durumlarda işitme implantları çok ileri derece işitme kaybı olan bir çocuk veya yetişkin için daha uygun olabilir. İşitme merkezi uzmanımız sizi en uygun çözüm hakkında bilgilendirecektir.-
Daha fazla bilgi için bizi arayabilir, whatsapptan ulaşabilir veya bilgilerini bırakarak size ulaşmamızı talep edebilirsiniz.