İşitme Kaybı Neden Olur?
Yaşlanma, işitme kaybının en çok görülen nedenlerinden biridir. Yaş almamız ile beraber iç kulakta bazı değişiklikler olur.İşitme sistemimizde her gün meydana gelen yıpranma ve zaman içerisinde geçirdiğimiz bazı hastalıklar bu sistemin çalışmasında değişikliğe sebep olur. İşitme zayıflamaya başladığında, alçak sesle yapılan konuşmaları, kadın ve çocuk sesi gibi yüksek frekanstaki sesleri duymak güçleşir. Yaşa bağlı işitme kaybı, arka planda gürültü olan durumlarda konuşmanın parçaları işitilebiliyor olsa bile takip etmeyi çok güçleştirebilir.
Gürültü ise bir diğer önemli etkendir. Büyük şehir yaşamında veya iş gereği gürültülü ortamlarda çalışan kişiler zaman içerisinde işitme sistemlerindeki aşınma ile işitme kaybı yaşarlar. Hem yüksek sese tekrar eden bir yoğunlukta maruz kalma hem de aşırı ses seviyelerine kısa süreli maruz kalma iç kulaktaki hassas tüylü hücrelerin zarar görmesine veya ölmesine yol açar. Tüylü hücreler zarar gördükçe, işitme kaybı artar. Ulusal Sağlık Enstitülerine göre işitme kaybının %90’ından fazlası bu tüylü hücreler veya işitme sinir hücreleri hasar gördüğünde oluşmaktadır.
Darbe ve Patlama Travması: Ani darbe ve patlama sesleri 4.000 Hz. alanında işitme duyusu kaybına yol açabilir.
Hastalıklar: Otosikleroz menier, akustikus neurinom gibi hastalıklar kulağın farklı bölümlerinde işitme bozukluğuna neden olabilir.
Ani İşitme Kaybı:Çoğunlukla tek tarafta meydana gelen hafif veya şiddetli duyma kaybı ani işitme kaybı olarak adlandırılır. Çoğunlukla kokleanın belirli bölümleri bundan etkilenir.3 günden daha kısa sürede oluşan işitme kayıplarıdır. Ani işitme kaybı nadiren görülür. 40’lı yaşlarda daha çok ortaya çıkmaktadır.Ani işitme kaybı çoğunlukla tek kulakta olur.
Zehirli Maddeler: Kabakulak, tifüs gibi virüslerin salgıladığı bazı zararlı maddeler veya kullanılan bazı ilaçlar (örn: streptomisin) iç kulağa ve denge organına zarar verebilir.
-Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) * göre dünya nüfusunun yüzde 5’inden fazlası, yaklaşık 466 milyon insan işitme kaybı yaşıyor. Bu popülasyonun 34 milyonunu ise çocuklarda işitme kaybı oluşturuyor. Rakamlar ayrıca, işitme kaybı olan kişilerin yardım almak için yaklaşık 10 yıl beklediklerini göstermektedir.
-Tahminler, 2050 yılına kadar her 10 kişiden birinde (yaklaşık 900 milyon) işitme kaybı yaşanacağını göstermektedir.
-60 yaşın üzerindeki her 3 kişiden 1’inde işitme kaybı var.
-Dünyada yaklaşık 1,1 milyar genç, eğlence ortamlarında riskli gürültüye maruz kalmaları sebebi ile işitme kaybı yaşar.
-Çocuklarda işitme kaybının% 60’ı önlenebilir nedenlerden kaynaklanmaktadır. Bu sebeple erken teşhis çok önemlidir.
-Her 1000 bebekten yaklaşık 1’inde doğuştan işitme kaybı vardır.
-Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, kronik kulak enfeksiyonları işitme kaybının önde gelen nedenidir.
-Araştırmalar, işitme cihazlarından faydalanmak işitme kaybının ilerlemesi için en önemli teknoloji olsa da sadece her 5 kişiden 1’inin kullandığını göstermektedir.
-Türkiye’de ise her 5 kişiden 1’inin işitme kaybı olduğu bilinmektedir. Ancak cihaz kullanma oranı estetik kaygılar, maddi gerekçeler ile dünya ortalamasının altındadır.
Nedeni ne olursa olsun her koşula uygun bir çözüm bulunabilir. Hedefimiz sizin, yakınınızın veya çocuğunuzun tam işitme potansiyeline ulaşması ve bu sayede iletişim kurması, öğrenmesi ve hayatın tadını çıkartmasını sağlamaktır. Bizi arayın, whatsapptan ulaşın veya bilgilerinizi bırakın size ulaşalım.