İşitme Kaybının Türleri
Sensörinöral işitme kaybı, iç kulağın,kokleanın veya işitme sinirinin hasar görmesi ya da gerektiği gibi işlememesi durumunda oluşur.
Nedenleri olarak aşağıdaki sıralanabilir;
- Doğuştan gelen işitme kaybı
- Yaşlanma
- Yüksek seslere maruz kalma
- Kafa yaralanmalar
- Kalıtımsal özellikler
- Hastalık ve enfeksiyonlar
- İlaçların yan etkileri
Sadece sensörinöral işitme kaybına özel semptomları tanımlamak güç olabilir. Ancak aşağıdaki semptomlardan herhangi biri siz, sevdiğiniz biri veya çocuğunuzda varsa işitme kaybınız ve çok muhtemelen sensörinöral işitme kaybı olması olasıdır:
- Arka plan gürültüsü ve iki kişiden fazla kişinin olduğu konuşmaları takip etmede güçlük
- Restoran, mağaza,havalimanı gibi yerlerde hoparlör ile verilen sözel bilgileri anlamakta güçlük
- Telefon konuşmalarını anlamakta güçlük
- Seslerin net işitelememesi veya insanların konuşmalarının mırıldanma gibi gelmesi
- Tiz (ince) frekansları işitmede güçlük
- Kulaklarda çınlama veya uğultu hissedilmesi diğer adı ile tinnitus olarak adlandırılır -bu tip işitme kaybında sık görülür–Bold kısım tinnitus sayfasına gider
Yukarıdaki belirtilerden herhangi birisi varsa profesyonel bir değerlendirme için, bizimle iletişime geçin. İşitme kaybınız varsa, işitme kalitenizi iyileştirmeye yönelik seçenekler hakkında bilgi verebiliriz
Sensörinöral işitme kaybında sadece işitme cihazları ile fayda sağlanır.
İletim tipi işitme kaybı, dış kulak ya da orta kulaktaki oluşmuş bir hasarın, ses titreşimlerinin iç kulağınıza ya da kokleaya ulaşmasını engellemesi durumunda meydana gelir.
Nedenleri olarak aşağıdaki sıralanabilir;
- Doğuştan gelen kulak yapısı bozuklukları; Mikroti ve Atrezi
- Down, Goldenhar ve Treacher Collins gibi sendromlar
- Orta kulak veya kulak kanalındaki enfeksiyonlar
- Delinmiş kulak zarı
- ciltte bir oluşum veya kist (kolesteatom)
- Geçirilen kulak ameliyatları
- İyi huylu tümörler.
İletim tip işitme kaybı, genelde yavaş ilerlediği için gürültünün yol açtığı işitme kaybından farklıdır. Bazı vakalarda ağrı,acı hissi,rahatsızlık veya “bir terslik var” hissi de duyulabilir. İletim tip işitme kaybının diğer genel özellikleri arasında aşağıda açıklananlar bulunmaktadır:
- Konuşmaların ve diğer seslerin uzaktan veya kısık gelmesi
• Kulakta ağrı, basınç veya akıntı olduğunun hissedilmesi
• Kulaklarda tokluk hissiBu belirtilerden birine siz, sevdiğiniz biri veya çocuğunuz sahip ise kliniğimizi ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
İletim tip işitme kaybı yaşayan kişiler işitme cihazları, kemik iletimli işitme sistemi, ameliyat veya ilaç tedavileri ile fayda sağlar.İşitme uzmanlarımız sizinle birlikte çalışarak gereksinimlerinize uygun tedavi ve işitme desteğini saptamaktadır.
Karma (mikst) tip işitme kaybı, iletim tipi ve sensörinöral işitme kaybının bir arada bulunduğu durumdur. Hem sesin iletilmesinde görevli dış ve orta kulakta hem de sesin işlenmesinde görevli iç kulak ve beyin yollarında ortaya çıkan bozulma/ engellerin birlikte görülmesiyle ortaya çıkan işitme kaybıdır.
Karma (mikst) tip işitme kaybı yaşayan kişilerin iletim tip işitme kaybı tedavi edildikten sonra kişinin sensörinöral işitme kaybına uygun işitme cihazı verilir ve işitmesi normal seviyelere getirilir.
İşitme kaybı doğuştan veya yukarıdaki sebepler ile herhangi bir yaşta oluşabilir. Nedeni ya da derecesi ne olursa olsun işitme kaybı ile yaşam hayatın canlılığına katılamamaktır.Ancak iyi bir haberimiz var: günümüzün işitme cihazı teknolojisi sesleri yükseltmekten çok daha fazlasını yapar. Bu küçük, neredeyse görünmez yapay zeka teknolojisi hayat kalitesini önemli oranda arttırır.
Bir insanın işitme becerisini geliştirmenin hayatı nasıl değiştirdiğinin farkındayız. Klinik İşitme Merkezleri uzmanları sizin, sevdiğiniz biri veya çocuğunuzunmuayene ve işitme testi sonucu işitme kaybı türü hakkında bilgi verir. En zorlu işitme problemlerinin de üstesinden gelebilecek Phonak işitme cihazlarının size en uygun olanının belirlenmesi ve işitme cihazını denemek için merkezimizi ziyaret edin