İşitme Testi

07.02.2022
1.255
İşitme Testi

İŞİTME TESTİ

İşitme testi nedir?

İşitme testi odyometri testi olarak da adlandırılr ve ses frekanslarını ne seviyede işitebildiğinizi ölçer. Bir dizi muayene ile yaklaşık yarım saat süren bir testtir.

İşitme testi neden yapılır?

Kişilerin işitme düzeyini ve işitme kaybı var ise seviyesini/türünü belirlemek için yapılır.İşitme yetimiz yaş ve çevresel koşullara bağlı olarak zaman içerisinde düşebilir. Belli frekanslarda sesleri işitememek zaman içerisinde sesi duysak bile kelimeleri anlama yetimizi düşürebilir. Bazı işitme problemleri için doğuştan veya geçirilen hastalık/kaza sonucu oluşur. Zaman içerisinde ilerler. Bu sebeple her yıl düzenli kulak muayenesi ve işitme testi yaptırılması tavsiye edilir.

İşitme testi nasıl yapılır?

İşitme merkezlerinde yapılabilir veya KBB uzmanı ihtiyaç görürse uzmana yönlendirerek işitme testini talep eder. İşitme testi uzman bir odyolog veya odyometrist tarafından yapılır.Kulak muayenesi sonrası ses yalıtımlı bir kabinde sesleri ne seviyede duyabildiğinizi ölçmek için kulaklık ile bazı sesler verilir duyduklarınız için elinize verilen bir kumandanın butonuna basmanız ve söylenenleri tekrar etmeniz istenir. Test sonunda işitme durumunuzu gösteren test sonucu verilir. Bu belge ile beraber işitme merkezinden size uygun işitme cihazı alımı yapabilirsiniz.

 

Klinik İşitme Merkezinde İlk Randevunuz

Merkemizde hem yetişkin hem de pediatride ilk kez işitme testi yaptırmak isteyen veya halihazırda cihaz kullanıcıları ile önce işitme sorunları ve tıbbi geçmişi hakkında sohbet ederiz. Sonra işitme uzmanımız kulak muayenesini ile yapısal durumu hakkında bilgi verir. Son aşamada ise ses yalıtımlı bir odada işitme testini yapar. Sonuçları sizlerle beraber değerlendiririz, işitme cihazı ihtiyacı var ise en uygun Phonak cihazların denemesi yapılır, teknolojik özellikleri hakkında bilgi verilir. Son aşamada ise SGK’dan nasıl faydalanacağınız ,cihazlanma sonrası adımlar hakkında bilgi verilir ve beraber takip edilir.

 

 

İşitme testinin türleri nelerdir?

4 farklı işitme testinin (odyometri testi) türü bulunur.Bunlar; saf ses odyometrisi, konuşma odyometrisi, timpanometri ve akustik refleks testleridir.

Saf ses odyometrisi

En sık uygulanan işitme testidir. Saf ses odyometrisi, her iki kulağın farklı frekanslarda duyabildiği minimum ses şiddetini belirler. Ses yalıtımlı bir kabinde kişiye özel bir kulaklık aracılığıyla sesler dinletilir. Kişiye verilen bir kumanda da buton yardımıyla sesleri duyduğunda butona basması istenir. Hava yolunun ve kemik yolunun işitme düzeyi yine bu ölçümde belirlenir. Hava yolu ölçümlerinin amacı işitme eşiğinin düzeyini bulmaktır. Kemik yolu ise iç kulaktan hakkında bilgi verir. Bu ölçümde; bireyin sensörinöral duyarlılığı belirlenir.Son olarak saf ses odyometrisi yapılırken bazı durumlara ekstra dikkat edilmesi gerekir. Bu durumlar şunlardır;

  • Eğer kişide kulak çınlaması (tinnitus) şikayeti bulunuyorsa bu durum işitme uzmanına bildirmeli ve sesin warble adı verilen çınlama şikayeti olan hastalara özel tonda gönderilmesini istemelidir.
  • Kişiler, yalnızca duydukları en yüksek seste değil, en düşük seste de butona basmalıdır.
  • Kemik yolu ses ileticisinin takılması halinde olabildiğince hareketsiz durulmalıdır.

 

Konuşma odyometrisi

Kulağın temel görevi olan ses frekanslarının işitilmesi ve değerlendirilmesi, konuşma odyometrisinin temelini oluşturmaktadır. Genellikle işitme testi nasıl yapılır sorusunun yanıtı olarak pek çok merkezde uygulanan bu testte insan sesi kullanılır. Bu test için değerlendirilen kriterler konuşmayı alma eşiği, konuşmayı ayırt etme eşiği, rahat dinleme eşiği ve rahatsız edici düzeydir.

Timpanometri

Timpanometri orta kulağın basınıcını ölçer. Dış kulak yoluna hava basıncı uygulanarak orta kulak ve kulak zarı hareketliliğine bakılır. Orta kulak ve kulak zarındaki hareketlilik ölçülerek, bu yapıların fonksiyonu hakkında bilgi elde edilir. Ölçümler kulağa yerleştirilen bir prob ile gerçekleştirilir. Bebeklere bile rahatlıkla uygulanabilen kolay bir testtir. Timpanometri testi yapılırken kulak zarının delik olmaması gerekir.

Akustik refleks testleri

Orta kulaktaki stapes kasının, akustik uyaranlara verdiği yanıta akustik refleks denir. Beyin sapı düzeyine kadar işitme yolları hakkında bilgi verir. Akustik refleks işitme testi ile elde edilen bilgiler diğer bulgularla birlikte yorumlanarak işitme kaybına neden olan durumun yeri hakkında fikir verir.

İşitme testi hakkında daha fazla bilgi almak veya randevu oluşturmak için bizi arayın, whatsapp üzerinden ulaşın veya aşağıdaki formu doldurarak randevu talep edin

Randevu Formu
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.