Yakınınızda İşitme Kaybı

Anasayfa » Yakınınızda İşitme Kaybı

Yakınınızda İşitme Kaybı

İnsan sesi parmak izi gibidir. Arkadaşlarımızın sesini yirmi yıl boyunca duymayabilirsiniz ancak duyduğunuz anda sesi tanırsınız. Sesler, sizi bellek yoluna gönderen bir duygu dalgası gibidir!

İletişim ve konuşma becerileri işitme ile sağlanır. İşitme sağlığı insanları birbirine bağladığı için hayatın çok önemli bir parçasını oluşturur.İşitme kaybı hayatınızı çok farklı yönlerden etkiler:

-Zihinsel netliği etkiler

-İşitme kaybının (demans) bunama riskini arttırdığı bilinmektedir

– Belleği etkiler

-Sohbetler eskisi gibi keyifli değildir

-Sosyal hayat olumsuz etkilenir

-Kişi kendini tedirgin, kaygılı hisseder

-İşitme kaybı yaşayan kişiler genellikle çevreleri tarafından agresif, huzursuz algılanır

– İşitme kaybı ilerledikçe beynin anlamlandırma mekanizması da etkilenir, zihinsel efor sebebi ile yorgunluk hissedilir

– İşitme kaybı yaşayan kişiler iş hayatı ve akademik hayatta olumsuz etkilenir buna bağlı olarak gelirleri etkilenir.

İşitme kaybı çoğunlukla yaşılarda görülür ancak bebeklikten itibaren herhangi bir yaşta oluşabilir.İşitme kaybı yaşayan kişi ile beraber aile bireyleri, iş arkadaşları ve sosyal çevresi de etkilenir. Sizin veya yakınınızın işitme kaybı belirtlerine sahip olduğunu düşünüyorsanızkliniğimizden destek alabilirsiniz.

İşitme durumuyaklaşık yarım saat süren işitme testi ile belirlenir. Kbb hekimi tavsiyesi üzerine birçok devlet ve özel hastanelerde veya işitme merkezlerinde bir odyolog veya odyometrist tarafından yapılır. Sizin veya yakınınızın işitme kaybı türüne göre sadece işitme cihazı ile desteklenir veya farklı tedaviler ile beraber işitme cihazlarından destek alınır.

İşitme testi sonucu belirlenen işitme kaybı, hafif, orta, şiddetli ve ileri derece arasında değişen şiddeti ile tanımlanır. Ek olarak bu kaybın, bir veya iki kulağı etkileyip etkilemediği,doğumda mevcut mu yoksa daha sonraki bir zamanda mı oluştuğu dikkate alınır. İşitme kaybı derecesine göre işitme cihazı veya diğer işitme sistemleri önerilir.

İşitme kayıplı bir kişinin işitme tedavisine başlamak için yakaşık 7-10 yıl beklediği bilinmektedir. İşitme kaybının tedavisinde başarı tedaviye erken başlanamasına bağlıdır.Araştırmalar işitme kaybının sosyal, psikolojik ve bilişsel performans üzerinde önemli etkileri olduğunu göstermektedir. Zaman geçtikçe azalan işitsel uyarım, beynin sesleri işleme ve konuşmaları tanıma becerisini bozar.

İşitme kaybının tedavi ve memnuniyetindeki başarıyı etkileyen bir diğer önemli konu her iki kulağın işitme potansiyelini korumaktır. Sesleri doğru algılayıp doğru yorumlamak için iyi işiten “iki” kulağın olması gereklidir. İşitme kaybı olan insanların yarısından çoğunda iki taraflı işitme kaybı vardır. Çift taraflı işitme cihazı kullanımı ile beyni tam olarak işitsel sürece dahil etmek, sesin nereden geldiğini anlamayı ve sesleri doğru olarak tanımlamayı sağlar. Nasıl ki gözlüğü dereceleri farklı olsa bile her iki gözümüz için kullanıyorsak çift taraflı işitme kaybında da her iki kulağımızın işitmesi ile işitme potansiyeli korunur, daha rahat hissedilir.

İşitme kaybını yaşayan anneniz, babanız veya bir yakınınız olduğunda söz konusu durum biraz daha zorlaşabilir. Çünkü kişileri işitme kaybı olduğuna ikna etmek kolay değildir. Çoğu zaman işitme kayıplı kişi uzman ile görüştüğünde ve işitme testi sonucunu gördüğünde durumu kabul eder.İşitme kayıplı kişi ile merkezimize gelebilmeniz ilk adım olacaktır. İster aile üyesi ister arkadaş, ister komşu veya başka bir yakın olun, yardımcı olmak için tavsiyelerimiz ve çözümlerimiz var. Klinik işitme merkezi uzmanları, sizi ve sevdiklerinize bilgilendirerek kalıcı sonuçlar elde etmenizi sağlamaktadır. Bir kliniğe gitmeye ikna etmek için aşağıdaki adımları tavsiye ediyoruz:

Sevdiğiniz biri veya ebeveyninize yardım için sohbeti başlatın, dinleyin, yardım edin

Sohbeti başlatmak için doğru yeri seçin
Özel, konforlu ve arka plan gürültüsünün bulunmadığı bir yer seçin.

Net bir şekilde konuşun
Yüzünüzü gördüklerinden emin olduğunuz bir şekilde oturun ve net konuşun.Oturup sevecen bir şekilde konuşabileceğiniz doğru anı seçin. Onlara işitmedeki azalmanın büyülü anların kaçırılmasına neden olabileceğini anlatın.

Şefkat gösterin
Kişilerin işitme kayıplarını reddetmeleri yaygındır. Psikolojik olarak zor bir süreç olduğu gibi estetik kaygılara da sahip olabilirler.Teknolojideki gelişmeler ile işitme cihazlarının küçük neredeyse görünmez hale geldiğini ve ses yükseltmeden çok daha fazlasını yapabildiğinden bahsedin. Bundan bahsedebilmek için işitme cihazı teknolojisine önceden biraz göz atmanız faydalı olabilir. Sohbetlere rahat bir şekilde katılmasını istediğinizden bahsedebilirsiniz. İşitme kaybı ile beraber yaşadığı gerginlik, yorgunluk, stres durumlarını anladığınızı belirtebilirsiniz.

İşitme kayıplarının sizi nasıl etkilediğini paylaşın

İşitme kaybı olan bir kişinin eşi veya ailesi genellikle grup sohbetlerindeses rolünü üstlenir. Bir diğer faktör de etkilenen kişi yardım çağrısını duyamayacağı içintehlike unsurudur. Bunları ve diğer senaryoları anlatmak konuya ışık tutabilir ve sevdiğiniz kişinin daha iyi işitme için gerekli adımları atmasında onu cesaretlendirmenize yardımcı olabilir.

İşitme kaybının acilen tedavi edilmesi gerektiğini belirtin

İşitme kaybı sonucu ortaya çıktığı belgelenen birçok durum mevcuttur. Bazı insanlar zorlu dinleme koşullarında diğer insanlarla etkileşim kurma konusunda zorluk yaşamaları nedeniyle sosyal açıdan toplumdan uzaklaşır ve dışarı çıkmaktan kaçınır. Birçok vakada depresyon ve bilişsel işlevlerde düşüş görülmüştür. Tıpkı egzersiz gibi, işitme de beyninize enerji verir ve bu nedenle bir arkadaşınız veya aile bireyinizin işitme kaybıyla ilgili kişisel engellerinin üstesinden gelmede onlara destek olmak son derece önemlidir.

Sürece ortaklık edin.

İşitme uzmanımızın desteği ile bu keyifli yolculuğa çıkın ve sesleri birlikte keşfedin!

Merkezimizde 70 yıllık tecrübesi ile dünyada en ileri işitme çözümleri sunan yaklaşık 100’ü aşkın ülkede bulunan lider Phonak ürünleri ile işitmenizi desteklemekteyiz.

Her türlü sorunuz ve destek talebiniz için bizi arayın,whatsapptan iletişime geçin veya randevu oluşturarak kliniğimize gelin.



RANDEVU OLUŞTURMAK İÇİN TIKLAYIN.